Hipertenzija | Stara kineska medicina za visok pritisak – Nutra Aktiv
My Cart

Stara kineska medicina za visok pritisak

Prirodni lijek za krvni pritisak pronađen još prije devet hiljada godina. Dobro ste pročitali. Devet hiljada godina unazad Kinezi su fermentisali glog. Vjerovatno nijesu razmišljali o njegovim ljekovitim svojstvima svo vrijeme, već su tražili način da se opuste u dugim noćima pod vedrim nebom. Kako god - glog je u narodnoj medicini prisutan otkad postoje i predanja. I danas Kinezi važe za najdugovječnije ljude na planeti.

Kada povežemo dva i dva, jasno je da su njihovi vidari još od davnina koristili efektne preparate za pročišćavanje krvnih sudova.

 

Zašto je neophodno voditi računa o pritisku? 

Visok krvni pritisak može dovesti do niza problema, ukoliko se na vrijeme na njemu ne poradi. Neki ljudi mogu imati genetsku predispoziciju, ali u većini slučajeva, radi se o spoljnim faktorima poput: nedostatka fizičke aktivnosti, nepravilne ishrane, gojaznosti, stresa. Čak i određena grupa ljekova može doprinijeti pogoršanju stanja.

Neželjene posljedice hipertenzije u krajnjem dovode do infarkta ili moždanog udara, koji mogu imati i fatalan ishod.

Da bi na vrijeme reagovali, potrebno je prepoznati simptome kao što su: glavobolja, zujanje u ušima, krvarenje, crvenilo, umor, probadanje u grudima.

Zvanična medicina prepoznaje visok krvni pritisak kada je iznad 120/80 mmHg. Ukoliko je visočiji od 140/90 mmHg iz više mjerenja, onda se uspostavlja dijagnoza. Pacijenti su potom u obavezi da se automatski pozabave svojim navikama i redukuju stil života.

Prvi koraci su očigledni. Neophodno je promijeniti režim ishrane, alkohol i cigarete se moraju automatski izbaciti. Zatim slijede povećana fizička aktivnost i monitoring tjelesne težine. Stres je jedan od vodećih faktora koji utiču, kako na povišen pritisak, tako i na niz drugih zdravstvenih tegoba. Zato je preporuka: manje se nervirajte.

 

Kako sniziti visok krvni pritisak

Pitanje od milion dolara je teško odgovoriti jer je hipertenzija “podmukla” i pacijenti počinju da je tretiraju tek kada je u poodmakloj fazi i kada je “šteta” učinjena.

 

Jedan od odgovora krije se, naravno, u prirodi. Ona nam je, baš kao i Kinezima davno, dala sve što je potrebno kako bi sačuvali zdravlje. Samo neki od sastojaka koji se preporučuju za borbu protiv visokog krvnog pritiska su: hajdučka trava i imela.

Hajdučka trava je jedan od najjačih prirodnih lijekova za visok krvni pritisak, kao i za mnoge druge tegobe. Dovoljno je samo reći da je ime dobila po hajducima koji su je previjali na rane, dok je botaničko ime dobila po antičkom junaku Ahilu. Botaničari su, dakle, na vrijeme shvatili njenu snagu. Bogata je vitaminima, etarskim uljima i organskim kisjelinama. Imela je, takođe, takođe od davnina prisutna u narodnoj medicini, a pripisivane su joj vanzemaljske moći. Od ovozemaljskih je poznato da direktno utiče da snižavanje visokog krvnog pritiska, rad srca, metabolizam i sveukupno - na poboljšanje medicinske slike. Iako se u suštini radi o otrovnoj biljci u manjim količinama, uz pravilno korišćenje može dovesti do regulisanja hipertenzije. Čak se koristi i kao prevencija protiv raka, jer djeluje antikancerogeno.

 

Kontrola i disciplina za dug život

Ukoliko osjetite bilo koji od gore navedenih simptoma, nemojte čekati posljednji čas, već odmah potražite pomoć. Začepljenje krvnih sudova, povišen holesterol, nepravilan protok krvi u organizmu utiču na kvalitet života i životni vijek. Danas, devet hiljada godina nakon Kineza koji su fermentisali glog, savremeni čovjek nema izgovor da se ne posveti svom zdravlju i uživa u dubokoj starosti.