Povišen pritisak kao rezultat dijete i genetike | Metabolizam – Nutra Aktiv
My Cart

Povišen pritisak kao rezultat dijete i genetike: metabolizam

Metabolizam je biohemijski proces u kojem dolazi do modifikacije hemijskih jedinjenja u živim organizmima i ćelijama - glasi zvanična definicija. Iako vam to ne mora značiti puno, sigurno ste se više puta do sada pozvali na pretke: roditelje, dede i babe, dalje srodnike i tražili krivca za neželjene simptome koje proživljavate kada je zdravlje u pitanju. I, bili ste u pravu - metabolizam je zapisan u genima, ali ga je moguće i blago “modifikovati”. To što je neko u vašoj porodici imao problema sa povišenim pritiskom, težinom, ili drugim tegobama, ne mora da znači da je to i vaša sudbina. Usporen metabolizam dolazi sa godinama, a sa njim i nemogućnost organizma da se odupre zubu vremena i da se izbori sa sijasetom zdravstvenih predispozicija.

 

Zato je neophodno na vrijeme prepoznati simptome i posvetiti se svom zdravlju i stanju organizma.

 

Kako kod povišenog pritiska, tako i kod drugih tegoba, rješenje je uglavnom u ishrani. Odnosno, u redukciji štetnih materija i svojevrsnoj - dijeti. Vaš organizam nema istu sposobnost da sagorijeva masti i šećere kao u mladosti i zato često u srednjim i poznim godinama (sa usporavanjem metabolizma) dolazi do hipertenzije.

 

Faktori rizika

Stručnjaci kažu da su najčešći faktori koji uslovljavaju visok krvni pritisak: dijabetes, gojaznost, hrana sa visokim sadržajem soli, bolesti bubrega i neuravnoteženost hormona. Obično se radi o povišenim vrijednostima masnoća u krvi - holesterola i triglicerida, dok su direktni uzročnici i stres i fizička neaktivnost.

Dobra vijest je da se radi o faktorima na koje je uglavnom moguće uticati. Što se tiče genetskih predispozicija, gene ne možemo mijenjati, ali preventivnim djelovanjem stanje se može preduprijediti.

 

Simptomi i povezane bolesti

Najveći problem kod povišenog pritiska je to što ga je praktično nemoguće otkriti na vrijeme i sa pravom nosi epitet “tihog ubice”. Zato je najbolji metod borbe - prevencija. Ukoliko ste imali nekoga u porodici ko je patio od visokog pritiska, na vrijeme odradite kontrolu, čak iako ne osjećate simptome.

Ukoliko se oni, pak, pojave mogu se prepoznati:

  • Glavobolja
  • Zujanje u ušima
  • Vrtoglavica
  • Mučnina
  • Osjećaj težine u grudima
  • Kratak dah
  • Brzo zamaranje

Povišen pritisak nije za šalu jer na dugi rok može dovesti do nebrojenih ozbiljnih tegoba: srčanog udara, moždanog udara, oštećenja krvnih sudova, oštećenja bubrega, proširenih vena, tromboze.

 

Snižavanje pritiska

Pitanje: šta je dobro za visok pritisak lako je odgovoriti - to je promjena načina života!

Konzumiranje soli neophodno je ograničiti na 5-6g dnevno, alkohol potpuno eliminisati, izbjegavati duvanski dim i pušenje, posvetiti se redovnoj fizičkoj aktivnosti, smanjiti stres, regulisati šećer.

Preporučuje se što veći unos povrća, voća i namirnica s niskim sadržajem masti, smanjenje težine i održavanje optimalne kilaže.

U tom procesu jako bitnu ulogu mogu igrati suplementi na biljnoj bazi. Oni se mogu naći u obliku pilula, čajeva, šumećih tableta.

 

Prijeki lijek - divlji bijeli luk/srijemuš

U narodnoj medicini je poznato da bijeli luk snižava pritisak, ali njegov “rođak” je još efektniji. Riječ je o divljem bijelom luku - srijemušu. Naučno je dokazano da srijemuš reguliše loš holesterol, trigliceride i šećer u krvi.

Ne čudi onda i što je botaničko ime allium ursinum dobio po medvjedu, koji nakon zimskog sna prvo posegne za njim kako bi povratio snagu i regulisao procese u organizmu prije sezone hranjenja.

Ukoliko ste u potrazi sa suplementima ove vrste, potražite one koji u sebi sadrže bioflavonoide koji doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema i krvnih sudova. Potražite i sastojke koji utiču na razbijanje nataloženih masti i jačanje krvnih sudova, kao i one koji utiču na mršavljenje i jačanje metabolizma.

 

U zdravom tijelu - zdrav duh

Uz regulisanu ishranu, pojačanu fizičku aktivnost i suplemente na biljnoj bazi, strah od povišenog pritiska svodi se na minimum. Lišite sebe razmišljanja o povezanim oboljenjima, koja mogu biti fatalna ili paralizujuća.

Kao što je automobil ili stan potrebno redovno čistiti, kako se ne bi taložili prljavština i bakterije, organizmu je itekako potrebno redovno održavanje kako bi se eliminisale masne naslage i toksini. Slobodan protok krvi je preduslov za zdrav i dug život.