Mršavljenje | Dobra linija je pola zdravlja – Nutra Aktiv
My Cart

Dobra linija je pola zdravlja

Brz način života, stres na poslu, druge obaveze, ili jednostavno lijenost koja se uvukla pod kožu sigurno su do sada uticali na pregršt obećanja koja dajemo sebi. U susret ljetu sebe uvjeravamo da ćemo liniju dovesti u red i plijeniti izgledom na plaži. A, često je i Nova godina motiv za nove odluke vezane za stas i dobar izgled.

Nemogućnost da realizujemo sve što smo zamislili na kraju može dovesti do psihičkih poremećaja, poput nedostatka samopouzdanja, insomnije pa čak i depresije. Od fizičkih oboljenja, lista je dugačka: dijabetes, začepljenje krvnih sudova, visok pritisak.

 

Formula za zdravo i brzo mršanje

Fizička aktivnost je neprikosnoveni recept za sagorijevanje masnih naslaga.


Za one spremnije kojima fali “samo malo” preporučuju se: crossfit, personalizovani treninzi u teretani, boks.

Za one koji odavno nisu u željenoj formi tu su: aerobik, ostali grupni treninzi, trčanje, grupni sportovi više puta nedjeljno.

Oni koji smatraju da su na 5+ kilograma viška, za početak mogu krenuti sa laganim šetnjama. Kućni poslovi, takođe, spadaju u fizičku aktivnost. A, moguće je spojiti lijepo i korisno.


Fizička aktivnost neće imati efekta ukoliko se ne redukuje ishrana. Svi preparati za mršavljenje su uzalud i skidanje sala sa stomaka je nemoguće. Smršati brzo moguće je samo i isključivo uz prave namirnice.

 
Žitarice i proizvodi od žitarica: 
ovas, raž, ječam, proso, integralni hljeb, ovsene pahuljice
Meso, riba i jaja:
piletina, ćuretina, junetina, teletina, oslić, pastrmka, brancin, orada, losos, jaja (samo bjelanca)
Mlijeko i mliječni proizvodi:
sir mladi neslani, kisjelo mleko, jogurt ili kefir
Povrće:
paradajz, paprika, crni luk, krastavac, brokoli, karfiol, šaragrepa, cvekla, zelena salata, rukola, spanać
Napici:
voda, limunada, biljni čaj bez šećera ili zaslađen medom
 

Priroda u službi zdravlja

Sve navedene namirnice potiču iz prirode, sa naglaskom na voće i povrće i bijelo meso. Kako 60% čovjekovog organizma čini voda, jasno je da nam je neophodan i konstantan unos tečnosti.

Kada je mršavljenje u pitanju, malo toga u tečnom stanju se preporučuje za brze rezultate. Ono što se do sada pokazalo djelotvornim su čajevi za mršavljenje na bazi prirodnih sastojaka. Zeleni čaj, npr., je najpoznatija poveznica između čajeva i vitke linije. Njegova tajna je u velikoj količini antioksidanata i polifenola-katehina koji služe za sagorijevanje masnih naslaga. Osim njega, preporučuju se i čajevi na bazi cvijeta kamilice i lista matičnjaka.

 

Bolje spriječiti nego liječiti

Prema zvaničnoj definiciji: svako povećanje tjelesne mase za 10% od idealne smatra se gojaznošću. Idealnu težinu, prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, moguće je izmjeriti putem Indeksa tjelesne mase (BMI - Body mass index). U obzir se uzimaju četiri parametra: visina, težina, godine i pol.

BMI kalkulator

BMI za sve tipove muškaraca i žena izgleda ovako:

Neuhranjenost – ako je BMI ispod 18,5

Normalna težina – ako je BMI između 18,5 i 24,99

Prekomjerna težina – ako je BMI između 25 i 29,99

Gojaznost – ako je BMI 30 i više

Vaša težina(kg):
Vaša visina(cm):

Vaš BMI:
Vaš rezultat:

 

Ugodite sebi i tijelo će vam biti zahvalno

Skidanje viška kilograma, dakle, nije pitanje samo fizičke privlačnosti, već i zdravlja. Potrebno je naglasiti da stručnjaci ne savjetuju veći gubitak tjelesne mase u kratkom periodu. Preporuka za mršavljenje je da se u prvih 6-8 mjeseci izgubi 5-10%, odnosno od 0.5-1kg nedjeljno. Takođe, cilj je gubitak masnog, a ne drugog tkiva.

Tako dolazi do win-win formule - osobe koja je zadovoljna i spolja i iznutra. A, najvažnije je što dolazi do unaprijeđenja kvaliteta života i dugovječnosti u kojoj se može uživati na pravi način, bez ikakvih tegoba.