Artritis: kombinacija starosti i napora – Nutra Aktiv
My Cart

Artritis: kombinacija starosti i napora

Bolovi u zglobovima, mišićima i bolovi u kostima po cijelom tijelu dolaze polako i neprimjetno, a ako im se na vrijeme ne posveti pažnja mogu dovesti do potpunog kolapsa tijela, odnosno nemogućnosti da se krećete lako.

Artritis je najčešća dijagnoza, a doktori su do sada registrovali oko 100 vrsta ove pošasti koja utiče na nepokretljivost zglobova i tegobe u pokretima.

Bolovi u kostima i zglobovima nastaju iz više razloga: 

  • Genetski problemi
  • Povreda u djetinjstvu
  • Sportske povrede
  • Nagnječenja

 

Vremenom, ukoliko se sve od navedenog ne liječi na vrijeme, posljedice mogu biti katastrofalne.

Artritis se uglavnom javlja kod starijih osoba (60+), ali simptomi povezani sa otežanim kretanjem i bolovima mogu se javiti i u ranom dobu. Čak ni sportisti nisu pošteđeni, za šta postoji sasvim prosto objašnjenje: prevelik napor utiče na gustinu kostiju, a tu su i otvorene povrede koje na dugi rok mogu dovesti do ozbiljne glavobolje.

 

Kako se javlja bol? 

Otok i bol zglobova šaka ili stopala mogu biti alarm da se nešto dešava. A, ukoliko se jave bolovi u kukovima, koljenima i laktovima, onda je situacija još ozbiljnija. Simptomi su obično postepeni, samo na površinama zahvaćenih zglobova. Međutim, kod teže kliničke slike cijeli organizam je na udaru. Mogu se javiti umor, gubitak težine, opšta slabost. Tzv. erozija i destrukcija tkiva, koja počinje u zglobu, kasnije dovodi do sve većeg razaranja hrskavice i kostiju, s teškim deformitetima, pa i gubljenja kompletne funkcije zahvaćenog zgloba. Najgori scenario je invaliditet, ali do njega ne mora nužno doći.

 

Da li je bol moguće odagnati?

Da. Moguće je.

Probleme sa zglobovima i kostima nemoguće je potpuno eliminisati, ali ih je moguće usporiti i kontrolisati. To se radi različitim terapijama koje imaju za cilj da se smanji upala i poboljšaju elastičnost i viskoznost tečnosti u zglobu kako bi se poboljšala njegova funkcija.
Prva na listi za saniranje je hrskavica - vezivno tkivo koje se lako ošteti. Do njenog oštećenja i smanjenja pokretljivosti zglobova dolazi usljed starenja i smanjenja sposobnosti organizma da proizvodi dovoljne količine glukozamina, ili nakon dužeg vremena bavljenja sportom. Zato je važno obezbijediti dovoljne količine glukozamina kroz dodatak ishrani.

 

Ukoliko se pojave otok i utrnulost, potrebno je potražiti preparate na biljnoj bazi, koji poboljšavaju mikrocirkulaciju i protok krvi kroz kapilare.

Takvi preparati se najčešće mogu naći u obliku gela ili kreme.

 

Sportistima su dobro poznate metode saniranja iskrenutih zglobova i užarenih ligamenata. Fizioterapeuti uglavnom preporučuju i koriste gelove i kreme na bazi mentola, prirodnog izoprenoidnog fenola, koji hladi i utiče na smanjenje bola odmah nakon upotrebe. Osim sportista, pozitivne efekte preparata na bazi mentola osjećaju i ljudi u srednjim i poznim godinama koji imaju problema sa bolovima u leđima.

Za popuštanje bola koriste se i razna eterična ulja, prije svega za opuštanje, kako kod živaca, tako i kod povreda zglobova i nagnječenja, kao i gelovi i kreme koje u sebi sadrže anestetike.

 

Jedan od darova prirode koji je u širokoj upotrebi za niz zdravstvenih problema, pa tako i za zglobove je - propolis. U suplementima na biljnoj bazi koji ga sadrže važan je zbog svojstva da omogući vezivanje slobodnih radikala u organizmu, što dovodi do usporavanja starenja ćelija.

 

Obratite pažnju na simptome

Ukoliko zglobovi “krckaju” izjutra, potrebno vam je malo vremena da se zagrijete kako bi bol u zglobovima prestao, ili vas bole leđa - to znači da je došlo doba da potražite pomoć. Hrskavica u zglobovima se troši svakog dana i do sada je moguće već dobro oštećena. Ali, ako reagujete na vrijeme, dobićete šansu da sanirate već nastale posljedice i izbjegnete štap i druga pomagala. Posvetite vremena svojim zglobovima i kroz nekoliko godina ili decenija bićete zahvalni sebi. Lijepa starost je duga starost u kojoj se lako krećete.